אדריכלות ישראלית
מכללת תל-חי: הקמפוס החדש
מתחם הכניסה לירושלים
בית חולים אסותא
מרכז המבקרים של השפד"ן
מבני חינוך ממוגנים | אדריכלית רחל ולדן
שמונה יחידות דיור | אדריכל דן ראובני
יקב קדמא | אדריכלית דבי שור אליאסי
מלון בוטיק ווסט אשדוד | אדריכל דרור רימוק
הפקולטה לאומנויות באוניברסיטת חיפה | מנספלד קהת אדריכלים
בית הלוחם באר שבע | קימל אשכולות אדריכלים
בית הקיר המרחף | שמואלי עידו אדריכלים
דירת 40 מ"ר | ספארו אדריכלים
בדרך לים | דרמן ורבקל אדריכלות
מפעל מחזור RDF | צ. מוססקו אדריכל ומתכנן ערים בע"מ
HOUSE K | אורבך-הלוי אדריכלים
מתחם שדרת התקוות, גני תקווה | אדריכלית גויס אורון
בית חינוך תיכון שער הנגב | אדריכלים מנספלד קהת, יובל גני אדריכלים
שכונת מגורים בגן יבנה | צחי הלברשטט אדריכלות
פיתוח מרכז בת גלים | בנימין איזק אדריכלים ומתכנני ערים
שיח אדריכלי  >>  אדריכלות ישראלית  >>  בית הלוחם באר שבע | קימל אשכולות אדריכלים

בית הלוחם באר שבע | קימל אשכולות אדריכלים

06/05/2012

 

בפאתי באר שבע, במקום בו נגמרת העיר ומתחיל המדבר, הוקם בית הלוחם – בית לנכי צה"ל המתגוררים בדרום הארץ. להט שמש המדבר והנוף הצחיח הם מקור ההשראה. המבנה תוכנן כמערך של נפחים דמויי סלעים, הניצבים כקבוצה. ביניהם נפרש גג אופקי, רזה, וכך נוצרת החצר – אינטימית, מזמינה ומוגנת, כמענה לפרוגרמה של הבניין- בית לנכי צה"ל ומשפחותיהם.

אתגר מיוחד בפרויקט נבע מהעובדה שהוא המבנה הראשון שמוקם במבואה המזרחית המתחדשת של באר-שבע. באין הקשר עירוני, ומתוך מגרש שנכון להיום נמצא בלב השממה, נדרש מהבניין לייצר הקשר עירוני יש מאין. כך – במקום לתכנן את הפרוייקט כנפח אחד, תוכנן מקבץ של נפחים, עם גג וגשרים קלים המחברים ביניהם. אסטרטגיה זו, המשתמשת בתחביר עירוני (רחובות, חצרות, גשרים וכו') אפשרה להתמודד עם היות הבניין "כח החלוץ" באזור, ונכון להיום עומד בדד. 


במהלך החקירה התלת ממדית של המסות השונות התפתחה שפה ייחודית לפרוייקט, שפה של מערכות יחסים בין אור וצל, סגור מול פתוח, פוזיטיב ונגטיב. אור השמש העז מאפשר השגת עושר תלת מימדי  בתנודות מינוריות של מישורי החזית.

ה"סלעים" מאכלסים את הפונקציות הפרטיות והאינטימיות יותר, בתווך  ביניהם מתהווים חלליו הציבוריים של הבניין ומערך התנועה. מעבר בין המסות מתבצע על גבי גשרים קלים החוצים את אותם חללים ציבוריים ומעצימים את החוויה של המשתמשים במבנה. תוך המסות, באזורים הפרטיים, דפנות עבות מעניקות הגנה אקלימית החיונית כל כך בנגב. באזורים הציבוריים הצללה מושגת בדרך הפוכה:  גג קל שיוצר מצחייה – מגן על האזורים הפנימיים ומאפשר מגוון חללי חוץ נעימים לשהייה.

הבניין מחלק את האתר לטופוגרפיות חדשות, המאפשרות ליצור שתי קומות קרקע בשני מפלסים שונים,השלובים זה בזה כחלק אינטגרלי בארכיטקטורה של הבניין. 90% מהפרוגרמה של הבניין מאוכלסת בשתי הקומות התחתונות, כך שרובו הגדול של הבניין נגיש למוגבלים פיזית ומאפשר לחוות את חללי הבניין  גם ללא צורך במעלית. נושא ההתמצאות מהווה גם הוא מרכיב נגישותי משמעותי בפרויקט: בעוד סכמת הבינוי היא בצורת "L", וחמשת ה"סלעים" מפוזרים באופן חופשי הנתפס כמעט כאקראי, ההתמצאות בפרויקט קלה וברורה מאוד, ומתוך הלובי הראשי ניתן לראות ולהגיע בצורה ישירה לכל אגפי הפרויקט. תהליך התכנון והביצוע לווה בצוות נגישות מורחב שכלל בין היתר מומחים למוגבליות ראיה ושמיעה, ומומחים למגבלות קוגנטיביות.


בבניין נעשה שימוש בכ-8,000 מ"ר של בטון אדריכלי. לצורך האיפיון המדויק של תערובת הבטון וטכניקת היציקה, בוצעו בסמוך לבניין יציקות ניסיון בגודל אמיתי (mock-up). נעשה שימוש בשני סוגי בטון: הראשון משמש למבנים עצמם – ה״סלעים״, ומורכב מתערובת בטון המכילה 40% צמנט לבן. הטפסנות בוצעה ע״י תבניות מסוג ״טגו״ בגודל 120/200 ס״מ, והחזות המתקבלת היא חלקה, נקיה ובהירה. סוג הבטון השני משמש ל״פודיום״ עליו עומדים המבנים ולגדרות המגרש - התערובת היא ללא צמנט לבן והיציקה מתבצעת בעזרת לוחות עץ מוקצעים. התוצאה המתקבלת במקרה זה היא גסה וכהה יותר, ובעלת כיווניות אופקית.

הגג הקל ששטחו 2500 מ"ר, מורכב מאגדים וקורות פלדה כאשר בתחתיתם תקרה קלה ומעליהם מערכת סיכוך. התקרה הקלה היא תקרת עץ לינארית המורכבת מפאנלים פריקים בגודל של 60/180 ס"מ, הרווחים שבין סרגלי העץ והעובדה שהתקרה "נושמת" מאפשרים מגוון שימושים סמויים דוגמת הצנעת המתזים ומערכת ההגברה, מעבר אויר חוזר וכד'. סיכוך הגג מתבצע ע"י "סנדביץ" המורכב מפח אלומיניום ובידוד.

 

שנה מהקמתו, בבית הלוחם מנויים 1000 בתי-אב (כ-3000 איש) של נכי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה מתוך 3000 בתי-אב בדרום הזכאים לכך.

נתוני המבנה: שטח מגרש – 18 דונם שטח בנוי – 6000 מ"ר  עלות בניה – 7500 ₪ למ"ר


פונקציות עיקריות:
חברה וקהילה – אודיטוריום, כיתות לימוד, סדנאות יצירה, מועדון, שמרטפיה
שיקום – פיזיוטרפיה, בריכה טיפולית, עיסוי, מרפאה.
ספורט – אולם כדורסל, בריכת שחיה, חדר כושר, ביליארד, טניס שולחן, התעמלות.
תמיכה ושירות – קפיטריה, מלתחות, הנהלה, תחזוקה.
מגרשי קטרגל, כדורסל, טניס.

הפרויקט זכה בפרס פרוייקט השנה 2011 של אדריכלות ישראלית.
בגין הפרויקט הוענק למשרד קימל אשכולות אדריכלים פרס רכטר לשנת 2010.

 

קימל אשכולות אדריכלים
צוות התכנון : איתן קימל, מיכל קימל אשכולות, אילן כרמי, שחף זית
 
טל': 03-5176059
לאתר המשרד
דף האדריכל באתר העמותה

לפרסום פרוייקט באתר -

בניית אתרים Signed by   המגדלור 15 ת.ד 8201 יפו 61082 03-5188234      
  הרשמה | עמוד הבית | מפת האתר | צור קשר | מפת הגעה לעמותה  
© כל הזכויות שמורות